A projektről

A projekt neve: “Praxisközösség Derecskén”

A projekt azonosítója: EFOP-1.8.2-17-2017-00004

Elnyert támogatás összege: 102.314.152 Forint

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt megvalósítás kezdete: 2018. június 01.

Projekt fizikai befejezésének tervezett időpontja: 2020. május 31.


Céljaink eléréséhez Praxisközösséget kívánunk létrehozni melyben az alábbi területi ellátással rendelkező háziorvosok részvételét tervezzük:

Dr. Berényi Dénes

Dr. Fángli Ágnes

Dr. Jancsó Zoltán

Dr. Sterczel Katalin

Dr. Szecsei Zoltán

Dr. Varga Béla

AZ ELÉRENDŐ CÉLOKHOZ SZÜKSÉGES TEVÉKENYSÉGEK BEMUTATÁSA

Céljaink elérése érdekében 3 különálló tevékenység végrehajtását tervezzük.

  1. tevékenység

Szűrővizsgálatok elvégzése, és a lakosság egyéni állapotfelmérése.

Ezen tevékenység elvégzése során, a következő munkafolyamatokat fogjuk elvégezni:

A gyermekkörzetekben a házi gyermekorvosok a védőnők közreműködésével a 0-18 éves korosztály szűrését, a szűréssel kiemelt gyermekek további gondozásba vételét végzik a család az óvodák, és az iskolák bevonásával. Kiemelt jelentőséget kap a szűrésben a testsúly mérés, testzsír mérés, BMI számítás, táplálkozási zavarok kiszűrése, fiatalkori hypertónia szűrése, cukorbetegség, vesebetegség szűrése.

A fogorvosi körzetben gyermekek részére caries prevenció és szájhigiénés oktatás történik, a felnőtt lakosság körében pedig a szájüregi daganatok szűrővizsgálata.

A felnőtt háziorvosi praxisokban az aktív korú, és idősebb lakosság esetében kiemelt jelentőséget kapnak a cukorbetegség miatti szűrővizsgálatok, a szív és érrendszeri

szűrővizsgálatok és a daganatprevenció. Az egyes praxisokhoz tartozó elérhető és bevonható páciensek teljes szűrése a cél. A rendelőkben vércukor, vérnyomásmérés, testsúly és testmagasság mérés, EKG készítés és kiértékelés, a családban előforduló öröklődő betegségek feltérképezése, részletes, célzott prevenciós fókuszú anamnézisfelvétel és addikciós szokások kiderítése történik. (Egyéni egészségállapot-felmérés) Ezt laboratóriumi vizsgálat követi. Szeretnénk kiemelni legalább 2000 főt, akiknek nyomon követnénk adott időszak alatt az állapot változását és elért eredményeit

 

  1. tevékenység

Prevenciós tevékenységek:

A tevékenységen belül a következő munkafolyamatok elvégzésére kerül sor: A prevenciós tevékenység megvalósítása, és fenntartása céljainak érdekében tervezzük az alábbi többletszolgáltatásokat: Vércukor, vérnyomás, testsúlymérés BMI számítás. EKG készítése, értékelése. Szűrővizsgálatok megszervezése külön busszal, előre kihirdetett időpontokban.

Szakorvosi rendelések kiszervezése a városba. Belgyógyászat, kardiológia, urológia, nőgyógyászat. Létavértes Egészségház szakrendeléseire busszal szállítanánk betegeket.

Táplálkozás és testsúly: A táplálkozási szokások befolyásolják a CV és egyéb krónikus betegségek, pl. Daganatos betegségek kockázatát. Az optimális testsúly (BMI 20-25 között) elérése és megtartása kedvező hatást fejt ki a metabolikus rizikófaktorokra (vérnyomás, lipidértékek, vércukor) és csökkenti a CV és daganatos morbiditást. A magas plazma LDL-C szint oki tényezőként szerepel az ateroszklerózis kialakulásában, mely érszűkületet okoz, és ez növeli az infarktusok illetve a stroke kockázatát. Az

alapellátásban laboratórium segítségével a háziorvos kiszűrheti a magas koleszterin értékű személyeket. Részükre javasolt az életmódváltás és az étrendi változtatások

bevezetése. Felajánljuk számukra a csoportos, vagy egyéni tanácsadás lehetőségét. A globális CV kockázat határozza meg számukra az intervenciók intenzitását. Szükség esetén gyógyszeres terápia beállítására is sor kerül.

Cukorbetegség: A közelmúltban történt vizsgálatok azt mutatták, hogy a diabetes mellitusban (DM) szenvedő betegekben a jobb rizikókontrollnak köszönhetően jelentős mértékben csökkent a CV mortalitás. Világszerte nagy kihívás elé állítja az egészségügyi ellátást a DM emelkedő prevalenciája. A DM megelőzése céljából több intézkedésre lenne szükség. Központi szerepet kap az életmód tanácsadás, az étrendi változtatások, a helyes táplálkozás kialakítása, és a fizikai aktivitás növelésével a testsúly kontroll elérése. A megelőzés és a már kialakult betegségben szenvedők részére egyaránt. Itt nagyon fontos a szakemberek segítsége. A háziorvos a laborvizsgálat alapján korán kiszűrheti a betegség legkorábbi stádiumában lévő betegeket is. A csökkent glukóz tolerancia a DM megelőző állapota. Ilyenkor a betegség még teljes egészében visszafordítható. A már kialakult betegség gyógyszeres, vagy inzulinpótlásos kezelést igényel, ám ezen betegek HbA1c értékeit is csökkenteni lehet a megfelelő életmód kialakításával. Régóta fennálló DM esetén gyakran alakulnak ki szövődmények, melyek a romló mikrocirkulációnak köszönhetőek. Ezek főként a szemet és a vesét érintik, de bármely szerv romló vérellátását okozhatják. Itt a cél már a szövődmények megelőzése, mely rendszeres vizsgálatokkal és kezeléssel kivédhető, vagy lassítható. Háziorvos laborparaméterekkel monitorozza (vesefunkció, vizelet). Hasi UH vizsgálat pedig a vesék állapotáról ad felvilágosítást. Az életmód változás és a gyógyszerek rendszeres optimalizálása kivédheti a szervpótló kezelést. A rendszeres szemészeti vizsgálat és az időben elkezdett kezelések a régen oly gyakori diabetes okozta vakság kivédése miatt preferált. Cél tehát a HbA1c 7% alatti értéken tartása, a betegség megelőzése, a már kialakult DM -ban megbetegedettek gondozásba vétele, (szakellátó és háziorvos által).

Daganatos betegségek. A daganatos betegségek kialakulása az utóbbi évtizedekben növekvő tendenciát mutat. Még mindig igen jelentős mortalitással jár, az egyre javuló kezelési stratégiák ellenére is. Bizonyos daganatfajták kapcsolatba hozhatók életmódbeli és táplálkozási szokásokkal.(pl. dohányzás- tüdőrák). A gyakoribb daganatfajták, bizonyos életkori és nembeli eloszlást mutatnak.

Ezen betegségek még tünetmentes stádiumában való kimutatására nagy érzékenységű szűrővizsgálatokat hoztak létre. Sajnos országosan és városunk szintjén is viszonylag kevesen élnek a lehetőséggel. Pedig a daganatos betegségek korai diagnosztizálása a teljes gyógyulást lehetővé teszi.

 

Az alapellátó háziorvosnak nagy szerepe van a szűrővizsgálatok népszerűsítésében, a különböző médiumok mellett. Célunk Derecske lakosságának hozzáférést biztosítani az elérhető kisebb eszközigényű szűrésekhez. Urológiai szűrővizsgálat: PSA meghatározása vérből, nőgyógyászati rákszűrés, vastagbélrák szűrés gyorsteszttel, bőrgyógyászati szűrés bőrdaganatok korai kiszűrésére. A nagyobb eszközigényű szűrésekre (mammográfia, tüdőszűrés) szervezett keretek között külön buszjárattal oldanánk meg a szakellátóval időpontot egyeztetve.

 

  1. tevékenység

Gondozási tevékenység rendszerének kidolgozása és bevezetése

A prevenciós tevékenység, mint cél megvalósítása és céljainak fenntartása érdekében végezzük el a gondozási tevékenységek rendszerének kidolgozását és bevezetését, annak érdekében, hogy a lakosság számára a betegségmegelőző ellátás hatékonysága jelentős mértékben, hosszú távon javuljon.

Életmód változtatás. Kognitív módszerekkel hatékonyan segíthetjük az embereket a helyes életmód elsajátításában. Ebből a célból a társszakmákban dolgozó szakemberek (nővérek, dietetikus, pszichológus) alkalmazása. A különböző korcsoportokban havi rendszerességgel csoportos oktatást tervezünk. Tervezzük klubok kialakítását (fogyi klub, diabetes klub, stresszkezelő klub, dohányzásról leszokók klubja).

Fizikai aktivitás növelése. A rendszeres fizikai aktivitás a CV prevenció alappillére, növeli az állóképességet, javítja a mentális egészséget, csökkenti a mortalitást. A különböző korcsoportokban és különböző rizikófaktorokkal rendelkező személyek részére mozgásterapeuta, gyógytornász segítségével aktívabb életforma kialakítása a cél. Heti rendszerességgel az iskolák tornatermeiben csoportos torna elindítását tervezzük szakképzett gyógytornász irányításával. A 18 év alatti fiatalok fokozott mozgatását a tornatanárok segítségével oldanánk meg.

Dohányzásleszokást segítő intervenciók. A dohányzás elhagyása a CV prevenció legköltséghatékonyabb stratégiája. Cél a dohányosok feltérképezése, ismételt tanácsadások, segítségnyújtás felajánlása a dohányzás elhagyásának elősegítése céljából. Módszerek: kognitív viselkedésterápia, nikotinpótló, vagy gyógyszeres kezelés. Csoportos formában tervezzük, klub rendszerben, szakember segítségével.

Hetente mozgásórák kialakítása 3 korcsoportnak. cél a testsúly redukció, ami által csökken a CV rizikó. Igény esetén mozgássérülteknek gyógytorna.

Diabetesz klub. Cukorbetegek részére dietetikai tanácsadás szakember segítségével. Igény szerinti gyakorisággal. Itt a betegek megoszthatják tapasztalataikat, egymást inspirálva a diéta betartására ösztönzik egymást. Növeli a compliance-t.

Fogyi klub. Túlsúlyos paciensek részére fogyókúra program szakember segítségével. cél: testsúly redukció, CV és diabetes rizikócsökkentés.

Addiktológiai betegségek mérséklése pszichológus, szociális munkás bevonásával.

Gondozási feladatok népegészségügyi szemléletű, egyénre szabott ellátása

A szociális hálózat bővítése, a dolgozók részére továbbképzések, minőségi idősgondozás kialakítása. Cél a jó életminőségben eltöltött évek számának növelése.

A praxisközösségi dolgozók praxisközösségi tevékenységéhez kapcsolódó képzési programokon való részvétele.

 

Mentálhigiénés támogatás a praxisközösségben dolgozók számára.

  • Szakképzett pszichológus vezetésével Bálint-csoport létrehozása a kiégés megelőzésére.

 

Az EFOP-1.8.0-VEKOP-17 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” felhívás keretében kidolgozott lakossági célcsoport részére szóló tájékoztató kiadványok terjesztése.

A célok a szakmapolitikai környezethez és a felhíváshoz való illeszkedése teljes körűen biztosított, hozzájárul azok megvalósulásához és illeszkedik a kapcsolódó jogszabályi keretekhez.

A támogatási kérelemben/szakmai tervben részletesen és teljes körűen megtervezésre és bemutatásra kerültek a fejlesztés által érintett tevékenységek. A tervezett tevékenységek megfelelnek a felhívásban foglaltaknak, kizárólag támogatható tevékenységek szerepelnek.

Mentálhigiénés támogatás a praxisközösségben dolgozók számára.

  • Szakképzett pszichológus vezetésével Bálint-csoport létrehozása a kiégés megelőzésére.

 

Az EFOP-1.8.0-VEKOP-17 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” felhívás keretében kidolgozott lakossági célcsoport részére szóló tájékoztató kiadványok terjesztése.

A célok a szakmapolitikai környezethez és a felhíváshoz való illeszkedése teljes körűen biztosított, hozzájárul azok megvalósulásához és illeszkedik a kapcsolódó jogszabályi keretekhez.

A támogatási kérelemben/szakmai tervben részletesen és teljes körűen megtervezésre és bemutatásra kerültek a fejlesztés által érintett tevékenységek. A tervezett tevékenységek megfelelnek a felhívásban foglaltaknak, kizárólag támogatható tevékenységek szerepelnek.